Bybor byggde hyreslägenheter i Redslared

Folket i Redslared utanför Svenljunga har tagit saken i egna händer, satsat 400 000 i arbete och pengar och byggt nya hyreslägenheter i socknen. Allt för att motverka ännu mer avfolkning av landsbygden. Idag invigdes hyresrätterna, som redan är uthyrda till familjer som kommer att ge avfolkningskommunen Svenljunga nya invånare.

Två nya hyreslägenheter är det - kanske inte låter så märkvärdigt, men i Redslareds socken bor inte ens 200 personer. Vi översätter till Boråsmått - tänk er att mer än halva Borås befolkning tillsammans satsade 125 miljoner av sina egna sparpengar, startade en ekonmisk förening och började bygga 1000 nya hyreslägenheter. Med det perspektivet blir två lägenheter i Redslared med 200 invåndare mer imponerande, mycket mer imponerande.

Nya huset ligger nio och en halv kilometer från Svenljunga, efter vägen mot Skene. Två fyror på 75 kvadrat i ett parhus, med månadshyra på 4500 kronor.

Det lär också vara Sjuhärads första så kallade passivhus, alltså byggt utan vanligt värmesystem. Kroppsvärme och värme från elapparater tas till vara - extremt energisnålt. Med en brasa om dagen i den lilla vedkaminen ska det gå att klara vintern utan någon ytterligare värme alls.