Storhärva i Borås snart till rätten

Efter nästan sex års utredning kommer snart det första åtalet mot en av männen i härvan kring rådhuskrogen i Borås. Två män, 43 och 44 år gamla, misstänks för omfattande ekonomisk brottslighet kring krogen mellan 1999 och 2001.

Sammanlagt rör det sig om nästan 5 miljoner kronor som de två inte har deklarerat för, utan stoppat i egen ficka. Pengar som enligt polisen har förvaltats av ett utländskt bolag.

Spåren efter pengarna ledde polisen till Schweiz 2002, men det dröjde fyra år innan åklagaren Ove Jäverfelt fick en del av den bevisning han behöver för att slutföra utredningen.

Inom kort väcker Jäverfelt åtal mot 43-åringen, som är en av huvudmännen i härvan och som misstänks ha stoppat 2,3 miljoner kronor i egen ficka. Han sitter redan i fängelse där han avtjänar två och ett halvt år, bland annat för grovt skattebrott i härvan kring flygbolaget Eastjet.

Han väntar dessutom på ett åtal för häleri, efter att 25 000 par märkesjeans till ett värde av 25 miljoner kronor stals i Varberg 2005.

Den 43-årige mannen har också kopplingar till den kriminella MC-organisationen Hells Angels, men de är inget som åklagare Ove Jäverfelt känner till.

- Jag har inget sådant i mina papper.

Åtalet mot den andre huvudmannen i rådhushärvan, en 44-åring, får vänta. Han är fortfarande på fri fot, men var han finns är oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".