Brist på dagis i Mark

Trots nybyggda dagis är det fortsatt långa köer för att få barnomsorgsplats i Marks kommun. Värst är läget i Sätila, Örby och Kinna.
Nu letar kommunen efter platser att bygga nya dagis på och det kan bli aktuellt med paviljonger för att klara de mest akuta behoven.

För bara tre veckor sedan så öppnade dagiset Näktergalen som ligger centralt i de norra delarna av Kinna.
Det blev nästan 60 nya platser, men kön är fortfarande lång, cirka 20 barn står i kön i vardera Kinna och Örby. 
Dagiset i Strömbacken, i lokaler som Viskans Kraft en gång använde, har blivit ett provisorisk dagis under ett par år och man blir tvingade att fortsätta att använda lokalerna.
I Örby är trycket ändå hårdare än i Kinna men var man ska placera ett nytt dagis vet man inte. Ett febrilt letande har börjat. Man har tittat på området kring Vallås, Brättingstorp, ett område som ligger mitt emellan Kinna och Örby. 
Men det behövs mer pengar för att klara trycket. Dagisverksamheten har fått pengar för en 75 procentig beläggning av 1 - 5 åringar, men siffran ligger nu på 85 procent.
En diskussion har påbörjats för att nämnden skall få ett par miljoner kronor ytterligare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".