Borås får vindkraft inom kort

Efter mer än tio års tvekan och bakslag är Borås på väg att få sitt första större vindkraftverk. Det är inte bestämt var det ska stå men det är dags nu, säger vd:n för Borås kommunala energibolag, Borås Energi och Miljö AB, Gunnar Peters.

På 90-talet och även så sent som för några år sedan ville kommunen bygga vindkraftverk i Bredared, som är Borås blåsigaste plats, men boende ville inte och regeringsrätten stoppade bygget. Gunnar Peters tror inte att allmänhetens negativa inställning förändrats.

-Nej, det tror jag inte. Ingen vill bo granne med ett vindkraftverk Däremot tror jag att om man gör det till ett andelsverk, att flera kan få del i verket, och att det blir en miljösatsning, då kan det finnas ett intrese, säger Gunnar Peters. 

Nu väntar Borås Energi och MIljö på att kommunfullmäktige ska godkänna att bolaget får inleda en förundersökning: Storlek (mest ekonomiskt skulle ett stort, 95 meter högt - 140 med rotorbladen, verk vara, ett som producerar 5000 megawattimmar per år - tillräckligt för 250 normalvillor) och plats ska bestämmas. Men ett vindkraftverk blir det, tror Gunnar Peters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista