Välkänd Boråsläkare och professor dömd för sexuellt ofredande

Den kände läkaren och professorn från Borås Carl-Magnus Stolt har dömts till villkorlig dom och böter för sexuellt ofredande vid Linköpings Tingsrätt.  Carl-Magnus Stolt döms för att ha ofredat en 15-årig flicka på en buss mellan Motala och Linköping.

Den välkände boråsläkaren sökte kontakt med en 15 åring på en busshållsplats i Motala. Under bussresan till Linköping uppgav han att han var modellfotograf och sa att han hette något annat än vad han egentligen gör. Dessutom sa han att han ofta träffar kändisar på olika fester. Enligt flickan ska han sedan kommit med förslag på olika sexuella aktiviteter. Enligt flickan ska läkaren också ha tafsat på hennes bröst, lår och rumpa när han satt tätt tillsammans med henne på bussen. Carl-Magnus Stolt har gett en annan version av samtalet. Han hävdar att han är oskyldig och beskriver flickan som väldigt frispråkig och att det enda han är skyldig till är att medverkat i ett bra samtal.

Enligt Tingsrättens bedömning har det inte framkommit någon anledning till varför flickan skulle ha lämnat felaktiga uppgifter. Hennes berättelse är mer trovärdig än läkarens och det är utom rimligt tvivel så att läkaren sexuellt ofredat den 15 åriga flickan. Påföljden för ett sådant här brott är böter eller fängelse i högst två år. Eftersom Carl-Magnus Stolt gjort sig skyldig till ett liknande brott i augusti 2005 i Göteborg och att brottet riktar sig mot en ung person så räcker inte böter. Därför döms boråsläkaren till villkorlig dom. Han döms också att betala ett skadestånd till flickan på 5 000 kronor. En nämndeman var skiljaktlig och anser att det inte var besvisat att läkaren sexuellt ofredat flickan.

På grund av att Carl-Magnus Stolt tidigare gjort sig skyldig till en liknande sak för två år sedan i Göteborg, blir det inte enbart böter utan villkorlig dom.

Carl-Magnus Stolt säger till Radio Sjuhärad att han vet att han är oskyldig.
- Att då bli dömd bara på en annan människas berättelse är fruktansvärt, säger Stolt.

Han säger också att den enda ljuspunkten är att den enda kvinnan i rätten inte ville fälla honom.
-Det är helt rätt eftersom det inte finns någon bevisning som stödjer flickans berättelse, säger Stolt som ska överklaga domen.

Carl-Magnus Stolt är professor i humanistisk medicin vid Karolinska insitutet och han är känd som föredragshållare och som talesman i etikfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista