Hemtjänst och särskilt boende minskar

Allt färre av de äldsta i Sjuhärad får hjälp av kommunen med särskilt boende eller hemtjänst. Det visar en jämförelse från socialstyrelsen som presenterades under tisdagen.

Trenden för Sjuhärad som helhet är att en allt lägre andel av de äldre över 80 år får hjälp av kommunen med särskilt boende eller hemtjänst.

Men skillnaden mellan kommuner är påfallande. Särskilt tydlig är utvecklingen i Bollebygd. Där hade nära hälften av 80-plusarna hjälp år 2000 - år 2005 inte ens var tredje. Alltså, från hjälptätast i Sjuhärad till raka motsatsen på fem år.

I Tranemo å andra sidan, som var näst hjälptätast år 2000, var det nästan ingen skillnad fem år senare - knapp 45 procent av alla över 80 hade hemtjänst eller särskilt boende båda åren.

Svenljunga och Herrljunga är de enda kommuner i Sjuhärad där allt fler har fått hjälp. Orsaken i båda fallen är kraftigt högre andel hemtjänsttagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista