Skarp kritik från FUB

Personal som ska ta hand om utvecklingsstörda i Borås tittar i stället på TV, sover på sina nattpass, eller hävdar att det inte är deras sak att de utvecklingstörda får på sig rätt kläder eller äter ordentligt.
- Det värsta vi någonsin sett, säger Bo-Lennart Andersson i föreningen för utvecklingsstörda, FUB.

I ett brev som har utlöst febril aktivitet i kommunen skriver FUB, föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, om hur personal godtyckligt stänger lägenheter där ungdomarna ska kunna träffas för att vädret är vackert, eller att personal inte lär utvecklingsstörda att handla, laga mat, städa, klä sig efter väderleken - för att det inte är personalens sak. Något som är helt felaktigt enligt Socialstyrelsens riktlinjer.

FUB tror sig veta att det finns ännu mer kritik men att en del föräldrar inte vågar klaga av rädsla för repressalier mot deras barn.

Men man har namn på individer och boenden som inte fungerar.

Nu har FUB larmat kommunen och om en vecka ska man träffas. Ansvarig tjänsteman har redan antytt att det kan bli arbetsrättsliga åtgärder mot viss personal.

FUB betonar att huvuddelen av personalen arbetar bra och korrekt men att det finns anmärkningar mot omkring en fjärdedel av alla gruppboenden i Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista