Inga pengar till julklappar

Så här två månader efter jul har en socialt utslagen man i Ulricehamn fått besked att han inte får ersättning från kommunen för att ge sina båda döttrar julklappar.

Mannen hade levt på socialbidrag några månader när han förra året i god tid före jul ansökte om bidrag för att kunna köpa julklappar till sin två döttrar. Men kommunen avslog ansökan eftersom praxis är att bara ge bidrag till julpappar till personer som haft socialbidrag i minst ett halvt år.

Mannen överklagade kommunens beslut till länsrätten - som gav honom rätt. Behovet låg inom ramen för skälig ersättning, menade länsrätten.

Men kommunen stod på sig och saken gick vidare till kammarrätten. Och nu ändrar kammarrätten på länsrättens dom. Mannen har inte rätt till bidraget till julklapparna. Orsaken är bland annat att det inte finns någon utredning om döttrarnas ekonomiska situation. De har vuxit upp med mannen, men bor sedan en tid hos mamman.

Kammarrätten tycker inte att det är skäl nog att pappan vill ge sina döttrar en julklapp var för 200 kronor - något som han själv inte har råd med.

Vad den handläggningen av ärendet kostar förtäljer inte historien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista