Datorn ökar ordningen bland p-syndare

Risken för felaktiga parkeringsböter ska minska i Borås framåt sommaren. För då blir p-vakterna i Borås datoriserade. Handskrivna böteslappar byts mot bärbara datorer och datorutskrivna böteskvitton.

Den nya utrustningen för p-vakterna blir en liten handdator och en liten skrivare, som ska fästas i ett bälte eller på något annat fiffigt sätt. Datorn fylls på med felparkerarens bilnummer, så dyker bilmärke och modell upp automatiskt, datorn har en klocka som alltid går rätt. Det minskar risken för skrivfel.

- Jag kan inte ange fel klockslag, koppla fel registreringsnummer till bilsorten eller ta fel belopp på själva överträdelsepunkten, säger Pia Ketonen. Sådana fel försvinner helt och hållet med en handdator.

Pia Ketonen säger också att det finns en tendens hos felparkerare att lita mer på teknik än på människor. Hon tror att fler kommer att acceptera sina böter utan protest, om det går att visa att bestämda klockslag för överträdelsen finns lagrade i en dator.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista