Gift i Boråsskogar

I nästan 20 år har Borås stad haft ett förbud mot att använda gifter i skogbruket i kommunens egna skogar. Men igår kväll beslutade miljöskyddsnämnden om ett undantag. Det kan innebära giftfällor, för att hindra angrepp från granbarkborren, som riskerar att förstöra skog i spåren efter de senaste årens vinterstormar.

Efter beslutet igår får skogsavdelningen i Borås stad använda förgiftat virke som barkborrefällor.

Enligt Olle Svensson på skogsavdelningen måste ha en beredskap för att använda bekämningsmedel, men målet är att inte behöva göra det. Men giftet kommer inte att användas närmast stan på de platser där många rör sig i terrängen.

Som första åtgärd mot barkborrar är skogsavdelningen ute på många håll runt om Borås och tar bort så mycket som möjligt av riskträd.

Miljöskyddsnämnden kräver att man skall dokumentera platserna där bekämpningsmedel kommer att användas. Dessutom måste man informera allmänheten om var bekämpningsmedel sprids.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista