Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolverket kritiserar Dalsjöskolan

Nu riktas ny, skarp kritik mot Dalsjöskolan i Dalsjöfors. Den här gången gäller det hur skolan misslyckats med att hjälpa en mobbad elev.
Den mobbade eleven, en flicka, har enligt föräldrarna, enligt föräldrarna, under mer än ett års tid mobbats av sina skolkamrater. Mobbningen har skett både i skolan och på väg dit. Hon har sparkats på benen och i magen, hon har knuffats och fått ta emot kränkande kommentarer. Periodvis vågade hon inte gå till skolan, men någon hemundervisning var inte aktuell. Mobbarna var i först hand andra flickor. Det skolan gjorde var att prata med dom mobbande flickorna, men det hjälpte inte. Mobbningen fortsatte. Trots det togs ingen kontakt med flickornas föräldrar under ett helt läsår, trots att den mobbade flickans familj gång på gång berättade för läraren vad som pågick. Skolverket kritisiserar Dalsjöskolan och hävdar att så här får det inte gå till. Skolverket kommer nu med svidande kritik riktad mot Borås kommun. Dalsjöskolans åtgärder mot så kallad kränkande behandling var inte tillräckliga. Skolan struntade i att kontakta dom mobbades flickornas föräldrar och elevernas rätt till utbildning har inte tillgodosetts skriver skolverket i sin kritik. Skolans förklaring till bråket är att dom inblandande familjerna legat i fejd med varandra en längre tid och därför är mobbningen ingen skolfråga. Men den förklaring godtas inte, ingen ska behöva blir utsatt för kränkande behandling i skolan oavsett orsak, menar Skolverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".