Hälften av vapenhandlarna granskades aldrig

Polisen i landet klarar inte uppdraget att granska vapenhandlarna. Nära hälften av vapenhandlarna som polisen enligt lag skall granska fick inget besök av myndigheten förra året.
I lagen står det klart och tydligt att det är polismyndigheten som skall utföra tillsyn av de som vill sälja vapen i sverige., alltså kontrollera att vapenhandeln bedrivs på ett riktigt och seriöst sätt. Det finns gott om vapenhandlare över 600 och hälften av de här cirka 311 har gått fria och inte fått någon tuillsyn under förra året en siffra som långt understifeger det acceptabla, Det skriver chefsjsutiteombudsmannen Claes Eklund i den sammanställning som gjorts om polisens uppdrag. Lika illa är det i Västra Götaland. Vapenhandlarna har inte fått sina dörrar nerspringda av polisen precis. av 97 stycken har bara 40 granskats. Anledningen till att siffran är så låg är enligt polisen i Västra Götaland resursbrist, man har kört fast i exraarbete då man förväntats dra in ett antal tillstånd. I halland är det lika illa 13 av 22 handlare fick aldrig nåt besök av polisen. Nu riktar chefsjustiteombudsmannen Claes Eklund kritik mot polisen i landet och anmodar myndigheten att bättra sig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".