Fastighetsskatten bort - gynnar vissa hyresgäster

Inte bara villaägare, utan också hyresgäster i vissa delar av Sjuhärad kan tjäna på att fastighetsskatten ska bort nästa år, och ersättas av en lägre kommunal avgift.

Framför allt är det i Borås och i de delar av Sjuhärad som ligger åt Göteborgshållet, som den borttagna fastighetsskatten kan påverka hyran.

Borås och västerut, där blir den sänkta fastighetsskatten ett kort att spela ut i hyresförhandlingarna inför nästa år, enligt Kristian Spasic på Hyresgästföreningen i Borås, eftersom hyreshusen i det området har ett förhållandevis högre marknadsvärde, som ligger till grund för skatten.

I de mindre kommunerna runt Borås, Svenljunga, Tranemo, Herrljunga, Vårgårda till exempel - blir det däremot inte till just någon glädje alls att fastighetsskatten ska bort.

Den borttagna fastighetsskatten blir bra för hyresgästföreningen att ha i förhandlingarna inför nästa år i till exmepel Borås, enligt Spasic. Men på Sjuhärads största bostadsbolag kommunala AB Bostäder i Borås säger vd Sven Liljegren att det visserligen blir positivt för hyresgästerna att skatten försvinner, men att effekten blir jämförelsevis liten.

Så den som hoppas på hyressänkning lär hoppas på för mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista