En konstgräsplan vid gymnasiet har många fördelar, menar brevskrivaren

Strid om konstgräsplan för fotboll

Nu hårdnar striden om var Marks första fotbollsplan med konstgräs ska ligga. IFK Örby har långt framskridna planer på en konstgräsplan, men nu agerar även Marks Gymnasieskola.
I ett brev till fritidschefen, kommunalråden och utbildningsnämden så föreslår ledningen vid Idrottsgymnasiet en konstgräsplan vid skolan.

Frågan om var de framtida fotbollsplanerna ska ligga i centralorten har varit en het potatis under de senaste fem åren. Dels saknas det träningsplaner, dels saknas det en konstgräsplan i centralorten.

Båda de här sakerna har tjänstemän och politiker varit involverade i ända upp till kommunalråden, utan att man hillitts hittat någon lösning på de båda problemen.

IFK Örby har själva agerat för att få en konstgräsplan, när det inte gick att få en på den gamla grusgropen som använts som soptipp. Istället har blickarna vänts mot ett närliggande åkerområde där förhandlingar har först med en fastighetsägare, och IFK Örby har fått miljonanslag från Föreningssparbankens stiftelse som ligger och väntar.

Många fördelar vid gymnasiet
Men nu skriver den projektansvarige för Idrottsgymnasiet vid Marks Gymnasieskola till kommunen och radar upp en mängd fördelar med att lägga en konstgräsplan vid gymnasiet. Förutom att det blir en tillgång till fotbollsgymnasiet, så kan skolan i år troligen få status som A-certifierat idrottsgymnasium om en konstgräsplan anläggs.

En konstgräsplan skulle göra området vid gymnasiet till ett närmast komplett idrottscenter som innehålller ett brett spektrum av idrottslokaler med tennishall, simhall och bland annat två fullstora idrotthallar.

Nu ska politikerna inom en mycket snar framtid besluta sig. Det finns ca fem miljoner kronor i kassan hos Kultur- och Fritidskontoret till just fotbollsplaner, men det räcker inte till två konstgräsplaner samtidigt.

Pär Sandin
tel 033-177561
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista