Förslag till flygväg över Ubbhult. Källa: Luftfartsverket

Ubbhult kan hamna under flygets "motorväg"

Bollebygd, Hindås och Rävlanda kan bli vinnare när Luftfartverkets vill ändra Landvetters flygvägar. Istället är det de nordvästra delarna av Mark, framförallt Ubbhult och Hällingssjö, som kan få stå ut med mer flygbuller.

Det är all flygtrafik mot Stockholm och nordost som påverkas när Luftfartsverket vill flytta in- och utflygningen.

Just nu är verkets förslag ute på remiss. I dag går det runt 7.600 flygningar i den riktningen per år, eller dryga 20 stycken om dagen.

I dag går trafiken i en snäv sväng mot nordost och berör inte Marks kommun i någon nämvärd omfattning. Däremot påverkas bland annat Hindås.

Men nu blir det en sydligare bana för flyplanen. Invånarna i Hägnen och Ubbhult har många gånger protesterat när nya flygvägar har föreslagits och lyckats, hittills. Men nu har luftfartsverlet utrett två nya flygvägar där en ska bli flygvägen till bland annat stockholm.

Den lilla byn Inseros som ligger där Inseredsjöarna slutar påverkas mest av de nya flygvägarna, med buller på över 70 decibel, som är klart över acceptabla värden.

Av de två nya alternativ som nu diskuteras påverkas Hägnen i Mark mest av det norra alternativet, medan Ubbhult påverkas mest av det södra alternativet, som är det alternativ som är troligast.

Det blir framförallt dagtid som Ubbhultsborna kommer att höra flygplanen eftersom de då tillåts, att över 1 500 meters höjd, ta närmaste vägen till Stockholmskorridoren. Då kommer buller på omkring 60 decibel att uppnås vilket är ett buller som kan störa ett vanligt samtal.

Den södra leden kommer, å andra sidan, att minska det starka bullret på 70 decibel och däröver för ett större antal människor som nu utsätts för det kring Inseredssjöarna och norr därrom.

Dessutom kommer den södra flygvägen att gå ännu längre bort frånd de större samhällena Rävlanda och Bollebygd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".