Reaktioner över bibelutdelning

I 20 års tid har Gideoniterna, kristna från olika samfund, från Svenska Kyrkan till Livets ord, på lektionstid fått besöka alla högstadieskolor i Borås och prata om kristen tro och dela ut biblar till eleverna. Nu har några enstaka skolor stoppat de kristna att framträda på lektionstid. Sivert Oxelbark, gideoniterna, är besviken.

Gideoniterna är en allkristen sammanslutning av samfund med medlemmar från Svenska Kyrkan till Livets Ord. Huvuduppgiften att sprida den kristna tron och skänka biblar, bland annat till hotell och vårdinrättningar.

Så gott som alla sjundeklasser i Borås har, enligt gideonisterna själva, fått besök. På lektionstid har de fått lyssna på de kristna - trots att det i läroplanen står att skolan inte får gynna någon enskild livsåskådning.

Men Sivert Oxelbark, före detta kristdemokratiskt kommunalråd i Borås och numera företrädare för gideoniterna, säger att humanetikerna skrämt upp folk och att det i Skollagen står att undervisningen ska grunda sig på den kristna och judiska idétraditionen.

För honom är det självklart att sprida kristendomen i skolorna och han välkomnar om andra trosinriktningar, exempelvis muslimer, också kom.

Men på senare tid har flera skolor reagerat.

I Viskafors, Fristad och nu senast i tisdags beslöt Göta kommundel att de kristna inte längre ska få komma till Daltorpsskolan på lektionstid - men väl på någon rast kunna få träffa elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista