Kajsa Lager Brink, projektledare. Foto: Svjetlana Pastuhovic

Fristad till Rydboholm i kanot

Nu kan det blir möjligt för paddlare i Borås att kunna paddla hela vägen från Fristad till Rydboholm utan att behöva lyfta kajaken ur Viskan. Nu vill man sätta ner rännor som ska locka fler att paddlare och upptäcka Viskan genom att underlätta själva paddlingen. En lösning som inte finns någon annanstans i Sverige.

Det är ett EU-finansierat projekt som ska göra Viskan intressantare för allmänheten. Sedan förra sommaren jobbar Kajsa Lager Brink med att sätta rännor i Viskan för att underlätta för paddlare. Och det det i första hand gäller är att sätta rännor vid Ålgårdsfallet och Druveforsfallet i Borås och Kvarntorpet i Seglora. I praktiken så skulle det innebära att paddlarna åker med kajaken eller kanoten i rännan som i en rutchkana. Ålgårdsfallet skulle bli en slags pilotprojekt där man skulle testa bland annat säkerheten i rännorna. Kajsa Lager Brink visar hur det skulle se ut vid Ålgårdafallet i Borås.

Länsstyrelsen har godkänt rännorna men nu väntar man på ett godkännande från förvaltningarna i Borås Stad. En provränna kommer att sättas ner i Ålgårdsfallet i maj om förslaget går igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista