Strejk kan försena gas till glas

Arbetet med att gräva ner gasledning från Gislaved till Limmareds glasbruk är ett av de byggen i Sjuhärad som kan komma att beröras, när byggnads varslar om utvidgad strejk.

Totalt berörs sex arbetsplatser i Sjuhärad av utvidningen, och bland annat handlar det om bostadsbyggen.

Gasledningen är kanske den ekonomiskt sett mest kännbara effekten av strejken. Limmareds glasbruk planerar att till hösten ersätta sin stora oljeeldning med gasvärme.

Det byggnads strider för är dels att facket, och inte som ofta idag, de enskilda byggjobbarna, ska förhandla med sina arbetsgivare om lön och ackord.

Dessutom vill man vill ha högre lön än vad som erbjudits, samt en arbetstidförkortning.

Byggnads pekar på att endast tre procent av byggjobbarna klarar av att arbeta fram till 65 års ålder. Därför strävar byggnads efter IF Metalls avtal, där man utöver semestern har tio lediga dagar per år. Byggnads har två och vill ha mer än de tre man erbjudits.

Fredagen 27 april, ett par dagar före första maj, kan den utidgade strejken bryta ut och Kjell Storberg, konfliktansvarig på byggnads i Borås, ser fram emot en första maj-demonstration i kampens tecken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista