Dömd Boråsläkare kan få karriärproblem

Dömda brottslingar ska inte få jobba i sjukvården, föreslår regeringen. Den som söker jobb i vården måste i framtiden skicka med ett utdrag ur brottsregistret.

Det kan påverka den kände Boråsläkaren Carl-Magnus Stolts möjlighet att få nytt jobb, om domen mot honom för sexuellt ofredande tidigare i år står fast.

Stolt jobbar inte med patienter på Södra Älvsborgs sjukhus efter tingsrättens dom. Han har överklagat och nekar till anklagelserna mot honom, men om domen står fast i hovrätten så blir regeringen förslag om utdrag ur brottsregistret vid nyanställning ett hinder.

Claes Håkan Björklund som är biträdande chefläkare på Södra Älvsborgs sjukhus vill inte tala om Carl Magnus Stolt, men i allmänhet pratar han gärna om regeringsförslaget, som han välkomnar.

- Yrken inom vården förutsätter att man har ett förtroende när man kommer till oss. Då är det rimligt att man vid anställning kan visa att man inte är dömd för brott som kan påverka förtroendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista