Kampen om kommunalrådsposten sätter spår

Planerna på att sparka centerns kommunalråd Lars Olof Johansson i Mark kommer att sätta spår i markpolitiken för lång tid framöver. Detta oavsett om de lyckas eller misslyckas. Och hjälpen för Lars Olof Johansson att hålla sig kvar kan komma från oväntat håll.
Centern stöds just nu bara av folkpartiet. Tillsammans har de tolv mandat när poster till styrelser och nämnder ska beslutas. De tre partierna på högerkanten: moderater, kristdemokrater och Markbygdspartiet har tretton mandat. Två röster fattas. Men dom två rösterna kan mycket väl komma från två personer från det socialistiska blocket. Det behövs bara att partierna låter sina ledamöter rösta efter eget huvud och då är plötsligt kommunalrådsposten borta för moderaterna. För många inom det socialistiska blocket ser säkert att centern hellre behåller kommunalrådsposten än att den går till en moderat. Det finns en stor skillnad bland de borgerliga partierna och det är i synen på Markbygdspartiet. Folkpartiet och centern ser klara problem med att ha samarbete med marksbygdspartiet och Henry Sandhal. Kristdemokatter och framförallt moderater har inte sett detta lika problematiskt. Henry Sandahl betraktas av de flesta politiker som en utpräglad missnöjespolitiker. Och även om moderater, kristdemokrater och Markbygdspartiet misslyckas med att störta Lars Olof Johansson så komer förtroendet bland de borgerliga att allvarligt vara skadat för lång tid framöver.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".