1 av 3
2 av 3
Mäter ut provyta. Henry Kehlet. Foto: Kennet Öhlund
3 av 3
Betad tall.

Tjuvbetande älgar röjs av bajset

Nu kartläggs älg- och rådjursstammen i skogarna runt Töllsjö norr om Bollebygd. Med hjälp av spillningen beräknas hur många djur som finns i skogarna, sedan kartläggs hur mycket skador älgarna åstadkommer genom att äta tallskott.

Spillning har inventerats på 600 provytor runt om i Töllsjö församling. Del två i inventeringen pågår nu i tallmarkerna runt byn.

Älgar gillar tallskott och skadar unga tallar. Henry Kehlet och hans jobbarkompisar mäter upp små cirklar i skogen och kontollerar hur mycket älgarna har ätit

Tanken med projektet, unikt hittills för södra Sverige genom att jakt- och skogsägarintressen samarbetar, är att få ett opartiskt underlag. På så sätt slipper jägarna och skogsbruket tvista om hur stor viltstammen är, och vilken skada den gör.

Meningen var att inventeringen i Töllsjö skulle vara ett första försök, att det skulle fortsätta i andra områden. Men nu ser det inte ut att bli något mer.
Tanken var att de som inventerar spillning och ätna tallar skulle vara folk i ett arbetsmarknadsprojekt, och regeringen drar ner på de pengarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista