Skolans rektor Ingvar Blomster. Foto:Sofia Boo.

JÄMO kritiserar Särlaskolan

Särlaskolan i Borås får nu kritik av JÄMO för att skolans likabehandlingsplan inte fyller lagens krav. JÄMO vill ha bättre information och tydligare rutiner mot framför allt sexuella trakasserier.

Jämställdhetsombudsmannen, JÄMO, har granskat det man kallar för likabehandlingsarbetet på Särlaskolan. Detta med anledning av de sexuella trakassrier som förekommit på skolan och som uppmärksammats i media.

JÄMO konstatarer att skolans likabehandlingsplan inte fyller lagens krav. Planen har ingen tydlig utgångspunkt för likabehandlingsarbetet och det saknas en översikt över vilka konkreta insatser som ska genomföras. Målen i planen är av övergripande karaktär, menar JÄMO, som vill ha mer konkreta mål.

Med tanke på de problem som varit på skolan gäller detta framförallt trakasserier på grund av kön och sexuella trakasserier.
JÄMO saknar även rutiner för aktuta åtgärder och en tydlig ansvarsfördelning.

Före den 18 juni ska skolan bland annat redovisa de åtgärder som man tänker genomföra för att främja elevernas lika rättigheter. Dessutom skall man ge en tydlig information om vad sexuella trakasserier egentligen är.

JÄMO vill också ha en redovisning av skolans förebyggande arbete, vilka rutiner skolan har för att åtgärda och dokmentera kränkande behandling och vem som har ansvaret för detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista