Maria Leissner. Foto: Scanpix

Leissner ny ordförande

Idag utsåg regeringen ny ordförande till högskolan i Borås. 

Ny ordförande blir Maria Leissner, demokratiambassadör och fd partiordförande för Folkpartiet.

Maria Leissner vill att Högskolan i Borås ska få både polisutbildning och universitetsstatus.

– Jag är väldigt glad över uppdraget vid Högskolan i Borås, säger Maria Leissner i en kommentar. Jag är mycket imponerad av högskolans ambitioner och kreativitet och ser fram emot att kunna vara med och driva på för att Högskolan i Borås ska bli Sveriges första professionsuniversitet.

Utbildning vägen till framgång
Maria Leissner ser ett klart samband mellan utbildning och utveckling. Detta var något som hon berörde under sin tid som svensk ambassadör i Guatemala.
– Jag fick ofta frågan hur vi gjort i Sverige för att nå en så hög levnadsstandard. Jag menar att det inte finns någon annan väg ut ur fattigdomen än utbildning. Detta var också något som vi ofta hade seminarium om. Hon är kritisk till de som med förakt ser på målet om att varannan svensk ska ha högskoleutbildning.
– Högre utbildning är så mycket mer. Det handlar om att berikas som människa. Visst är det viktigt vad du studerar, men allra viktigast är att du studerar. Det är ett råd som jag även gett min egen dotter.

Fakta Maria Leissner
Maria Leissner är född 1956 i Göteborg. Hon har studerat internationell ekonomi både på Göteborgs universitet och i Uppsala. 1983-85 var ordförande hon för Liberala ungdomsförbundet.
Från 1985 till 1991 var hon riksdagsledamot för Folkpartiet. Hon efterträdde Bengt Westerberg 1995 som partiordförande och blev då Folkpartiets första kvinnliga partiordförande. 
Efter uppdrag som rådgivare inom SIDA kom Maria Leissner till Utrikesdepartementet år 2000, med anställning som Sveriges ambassadör i Guatemala.
Under 2004-2005 har hon ansvarat för ett internationellt demokratiseringsprojekt i Bagdad, Irak. Efter det var hon ett halvår i Indonesien på ett fredsövervakningsuppdrag med EU. I december 2006 förordnades hon som ordförande i delegationen för romska frågor.
Sedan januari 2007 är Maria Leissner särskild ambassadör med fokus mot demokrati och utveckling.

Namnen på alla nya styrelseledamöter:
Maria Leissner, ambassadör
Roland Andersson, regionråd 
Björn Bergqvist, kommunalråd
Solweig Eklund, huvudsekreterare (Lärarförbundets vetenskapliga råd)
Anna Falck, VD för Bok och Bibliotek
Berit Olsson, avdelningschef för SIDA:s forskningssamarbete Gunnar Ryman, koncernchef på Haléns

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista