Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oenighet om master i Mark

I dag kommer sex mobilmaster i Mark att prövas av byggnadsnämnden. Då avgörs det om Miljökontorets eller stadsarkitektens syn på hur nära bostäder sådana master kan sättas upp ska råda.
Av de sex masterna så är miljökontoret och stadssarkitekten oeniga i två fall. Båda gäller master nära Snickaren och Muraren, två mycket tätbebyggda bostadsområden i Kinna. En mast ska placeras på toppen av skorstenen vid panncentralen vid Snickaren och Muraren och den andra på taket på Kasthallsfabriken. Båda dessa har miljökontoret sagt nej till. Miljökontoret har angett ett avstånd på minst 200 meter från bostäder och andra lokaler där människor uppehåller sig. Detta för att tillgodose den psykiska oro som finns bland människor. Det finns idag inga indikationer alls på att baststationerna kan generera farlig strålning på avstånd som är längre än några meter. Men miljökontoret har tagit oron på allvar. Stadsarkitekten har dock en annan syn och har tillstyrkt placeringarna. Byggnadsnämnndens presidium tog ingen ställning när man gick igenom ärendena. I de resterande fyra fallen så säger både miljökontoret och stadsarkitekten och byggnadsnänmndens presidium ja till master i Sätila, och två i trakterna av Torestorp men samtliga säger nej till masten i Horred.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".