Framtiden för vård av dödssjuka oviss

Kommundelskontoret Norrby vill bli av med ansvaret för hospice - vård i livets slutskede - som finns på Hestra Sjukhem. I ett sparförslag till kommundelsnämnden föreslås att alla de 11 platserna läggs över på kommunens gemensamma budget.
På Hospice finns alltid personal tillgänglig och här finns också läkare, präster och kuratorer och plats för anhöriga att till exempel sova över. Det är dyr vård och har därför varit en stor belastning i Norrbys budget. Vad som nu skall hända med Borås enda hospiceavdelning är inte klart. Kommundelsnämndens ordförande Mats Brandt säger att det inte finns någon risk att avdelningen försvinner, men att han hoppas att Norrby ska slippa det ekonomiska ansvaret för hospiceplatserna som bara finns på Norrby, eller att avdelningen flyttas. Sköterska Ingrid Hjerpfäldt Svensson arbetar på Borås lasarett med att ordna med platser för patienter som inte har långt kvar att leva och hon tycker att det är viktigt att avdelningen inte splittras upp på flera kommundelar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".