Borås centrum för avfallsprojekt

Borås blir centrum i ett avfallsprojekt för att ta reda på vilket som är bäst, att göra biogas eller elda hushållens komposterbara avfall. Avfallsforskaren Evalena Blomqvist är med och bygger upp ett kunskapscentrum, som ska finnas i minst tre år.

- Målet är att vi ska kunna ge ett rakare svar, vad är möjligt och bäst, säger avfallsforkaren Evalena Blomqvist på Sveriges Provnings- och forskningsinstitut.

Varje år slänger Sjuhäradsborna uppskattningsvis 10.000 ton matrester och annat komposterbart avfall i sina soptunnor. Av runt 2/3-delar av avfallet tillverkas biogas, resten eldas upp och blir fjärrvärme.

Kunskapen om vad kommunerna bäst ska göra med alla matrester från hushållen ska öka det kommande åren.

Men avfallsforskaren Evalena Blomqvist har redan en personlig grundinställning. Det finns gott om avfall - mjukplast till exempel - som bara går att elda, som inte duger till biogasproduktion. Det ska eldas.

Matavfall kan visserligen eldas det också, men kan dessutom bli biogas. Då ska man ta den chansen att göra gas, tycker Evalena Blomqvist. För biogas som ett miljövänligare bilbränsle till exempel lär behövas.

- Det finns så mycket som kan eldas så det som kan sorteras bort innan, ska sorteras bort, säger Evalena Blomqvist.

 

Kennet Öhlund
kennet.ohlund@sr.se