Framtidens klimat redan i Sjuhärad

Tillståndet för Viskan är ganska bra visar en färsk rapport som läggs fram till Vattenvårdsförbundet. Däremot pekar rapporten på ett extremt väder under 2006 som tyder på att en klimatförändring redan har kommit till Sjuhäradsbygden.

Viskan har blivit markant bättre och renare sedan 60- och 70-talet men inte tillräckligt ren utan det återstår en del att göra. Men, fosfor, kväve och tungmetaller visar inga höga eller alarmerande halter, och visar inga försurningstendenser.

Istället är det något annat som visar sig i det digra siffermaterialet som finns i den drygt hundra sidor långa rapporten om Viskan 2006, -och det är vädret.

20 procent mer vatten rann ut i havet från Viskan än genomsnittet för de sista tio åren. Och det beror på att det i Borås regnade 26 procent mer än normalt under förra året. Samtidigt var årsmedeltemparturen 0,7 grader högre än normalt. Sedan 1994 har alla år utom ett varit varmare än normalt.

Ser man närmare hur regnet föll så innehåller det också extrema avvikelser från det normala. De tre första månaderna var det ovanligt lite vatten i Viskan rent av extremt lite jämfört med ett normalår. Även sommaren var extremt torra där juni har den lägsta vattenföringen sedan 1994.

Men hösten blev desto regnigare och oktober, november och december blev det så extremt mycket vatten i Viskan att det blev rekordvattenflöring i december och hela året slutade med 20 procent mer vatten i Viskan än de senaste 12 åren.

 

Pär Sandin
par.sandin@sr.se