Missat benbrott Lex Maria-anmäls

En kvinna i åttioårsåldern ramlade på toaletten på ett äldreboende i Ulricehamn i somras. Men det dröjde två veckor innan någon upptäckte att hon brutit benet. Nu har händelsen anmälts som ett Lex Mariafall till Socialstyrelsen.
Kvinnan hade fått hjälp att gå på toaletten en förmiddag i augusti i år. Hon satt i en hygienstol fastspänd med kardborreband och uppallad med kuddar. Men när personalen lämnat henne ensam - så lossnade kardborrebanden och kvinnan ramlade framåt och slog i huvudet. Hon skickades till Borås lasarett - där man konstaterade att hon inte fått någon skallskada. Vad man inte upptäckte var att ena benet var brutet strax ovanför knät - det uppdagades först två veckor senare när benet svullnade upp. Men frakturen opererades aldrig - utan läkningen skulle underlättas genom en skena som fästes bland annat runt ankeln. Den har i sin tur gett henne smärtsamma sår. Enligt den medicinskt ansvariga sjuksköterskan i Ulricehamn kan det som hänt också ha varit en bidragande orsak till att kvinnan drabbades av lunginflammation. Att hon blivit mer orörlig efter olyckan har gjort att hon riskerar trycksår på ryggen. Att kardborrebanden som skulle hålla fast kvinnan lossnade - det berodde på att dom var utnötta. Å efter den här olyckan har alla liknande band som används inom vården i Ulricehamn bytts ut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".