Frias för motstånd efter Elfsborgsseger

En 26-årig boråsare frias för att ha gjort våldsamt motstånd mot polisen vilket hör till ovanligheterna. Tingsrätten anser att den situation som uppstod på Lilla Brogatan en novemberkväll kunnat lösas annorlunda och med mindre våld och ogillar därför åtalet.

Det var natten efter att Elfsborg vunnit allsvenskan. En 26-årig man och hans flickvän gick hem efter att firat segern på Grand. Mannen hade druckit ca 7 öl under kvällen men ansåg inte att han var kraftigt brusad.

På Lilla Brogatan blev mannen kissnödig och kissade på trottoaren samtidigt som en polisbil dök upp.

Det var då allting hände som blev föremål för tingsrättens bedömning. Polisen beslutade att omhänderta 26-åringen för fylleri och detta vägrade mannen. Han blev nedbrottad och fick handfängsel och enligt polisen gjorde han motstånd, dvs krängde med kroppen.

Flickvännen som var helt nykter menar att situationen kunde lösts smidigare och menar att hennes pojkvän inte satt sig till motvärn mer än att han stått still.

En oenig tingsrätt friar mannen som menar att han inte satt sig till ett så kraftigt motvärn att det motiverar att han döms för våldsamt motvärn.

Ordföranden och en nämndeman menar dock att polisens version är sann och att mannen därför ska dömas till dagsböter.