Boråsare friades mot polisen

En ung boråsare frias från misstankar om att ha gjort våldsamt motstånd mot polisen - något som hör till ovanligheterna.

Det hör till ovanligheterna att någon får rätt mot polisen när det gäller beskyllningar för våldsamt motstånd. Men nu har det hänt i Borås.

Tingsrätten i Borås anser att den situation som uppstod på Lilla Brogatan efter Elfsborgs allsvenska vinst i höstas, kunnat lösas annorlunda och med mindre våld - och rätten ogillar därför åtalet.

Det var natten efter att Elfsborg vunnit allsvenskan, en novembersöndag förra året som det hela utspelade sig. En 26-årig man och hans flickvän gick hem efter att firat segern på Grand tilsammans med mängder av Sjuhäringar.

På Lilla Brogatan blev mannen kissnödig och kissade på trottoaren i höjd med Indiska, samtidigt som en polisbil dök upp bredvid paret.

Polisen beslutade att omhänderta 26-åringen för fylleri men detta vägrade mannen. Han och flickvännen ansåg att han kunde ta vara på sig men polisen var av motsatta uppfattning. Han blev nedbrottad och fick handfängsel och enligt polisen gjorde han motstånd, så som det brukar beskrivas dvs ”han krängde med kroppen”.

Flickvännen som var helt nykter menar att situationen kunde lösts smidigare och menar att hennes pojkvän inte satt sig till motvärn mer än att han stått still. Han krängde inte med kroppen. Hon och hennes pojkvän skulle mycket väl kunnat fortsätta hem efter en tillsägelse  eller med ett lunght samtal. Istället brottades mannen ner på trottoaren och fick handfängsel.

En oenig tingsrätt friar nu mannen som menar att han inte satt sig till ett så kraftigt motvärn att det motiverar att han döms för våldsamt motstånd.

Ordföranden och en nämndeman menar dock att polisens version är den version som ensamt bör ligga till grund för tingsrättens bedömning och att mannen därför ska dömas till dagsböter.

                                                 Pär Sandin
                                                   par.sandin@sr.se