Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strid om fotbollsplaner i Mark

Publicerat fredag 25 maj 2007 kl 07.09
Här bakom hallen och andra sidan ån ska de nya planerna ligga. Foto Pär Sandin.

Striden om var Marks kommun ska satsa många miljoner för att bygga ny fotbollsplaner är avgjord. Det blir ingen konstgräsplan vid gymnasiet utan stället träningsplaner mitt emot Viskavallen i Kinna. Markbygdspartiet avgjorde det segdragna ärendet med en röst övervikt i kultur och fritidsnämnden.

En konstgräsplan vid Gymnasiet innebär att paviljonger som används nu när det är mycket stora ungdomskullar vid gymnasiet måste flyttas vilket inte ryms i de fem miljoner som Kultur- och fritidsnämnden har för nya planer.

De borgerliga ville ha en konstgräsplan vid gymnasiet för att då frigörs Kinna IF:s träningsplaner på Näs redan i höst där kommunen snabbt kan sälja industrimark där planerna nu ligger. Nackdelen är att konstgräsplanen läggs på ett område som tar bort möjligheten att bygga ut gymnasiet i framtiden. Detta eftersom bästa platsen för planerna är där paviljongerna nu ligger. Dessa kommer att tas bort om två år då ungdomskullarna blir mindre. Då vill socialdemokrater, Markbygdspartiet och Vänsterpartiet bygga ut konstgräsplanen vid gymnasiet. Genom att Markbygdspartiet stödde socialdemokrater och vänstern så blir det nu utbyggnad vid Viskavallen.

Men de borgerliga vill istället ha konstgräsplan vid gymnasiet. Eva-Karin Torhem Arnell centern.

- Genom att bygga konstgräsplan på Gymnasiet så kan man frigöra planerna på Näs snabbare och då bygga industrier där. At gymnasiet inte kan byggas ut kan lösas genom att bygga ut gymnasiet på andra ställen i kommunen, dvs dela upp gymnasiet.

Men Kinna IF som är de som mest använder planerna på Näs slipper nu färflytta sig ända till gymnasiet. IFK Örby får också längre tid på sig att hitta en lösning för konstgräsplan vid Örbyhallen eftersom planerna på Näs finns kvar i ett år ytterligare.  Vad som skulle hänt med Örbys träningsmöjligheter är ett frågetecken i det borgerliga föslaget. Örby är den klubb som har störst ungdomsverksamhet av lagen i centralorten då  dom också har damfotboll på programmet.

Och något som partierna däremot var överens om är att ställa krav på både Kinna och Skene som inte har damfotboll på programmet att satsa på damfotboll.

                                             Pär Sandin
                                                  par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".