Sjuhärads vårdcentraler sämst

Fyra av dom tio sämsta vårdcentralerna när det gäller effektivitet finns i Sjuhärad. Det visar en färsk rapport som jämför produktiviteten vid 118 offentliga vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Horreds vårdcentral är den vårdcentral som får sämst betyg men även Vårgårda, Trandared i Borås och Herrljunga placerar sig i botten.

Undersökningen baseras på antalet besök hos allmänläkare och sjuksköterskor. Syftet är bland annat att få en uppfattning om skillnaderna i produktivitet mellan vårdcentralerna och mellan åren.

Sammanlagt har den genomsnittliga produktiviteten vid alla offentliga vårdcentraler i Västra Götalandsregionen ökat med 5,2 procent mellan 2005 och 2006. I Sjuhäradsbygden och Skaraborg har däremot effektiviteten minskat kraftigt.

Ragnordnar man de 118 vårdcentralerna i Västsverige så återfinns ingen av Sjuhärads vårdcentraler i bland de tio bästa, däremot finns fyra av dom bland de tio sämsta.

Det är mycket stora skillnaderna mellan effektiviteten mätt på det här sättet mellan regionens vårdcentraler. I topp finns det några vårdcentraler i södra Bohuslän. Där hinner man med tre gånger fler patientbesök än exempelvis i Horred.

Sämst i hela undersökningenär alltså Horred, men även Vårgårda, Trandareds vårdcentral i Borås och Herrljunga ligger i botten.

Allmänläkarna i regionen tar i snitt emot 1172 besök per 1000 utförda timmar, i de uppräknade vårdcentralerna i Sjuhärad ligger siffran mellan sex och nio hundra besök.

                                                           Pär Sandin.
                                                            par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".