Prekebogumman blir turistattraktion

En sedan länge död kvinna i Öxabäckstrakten har blivit en allt större turistattraktion. Det handlar om Prekebogumman som levde fram till 1912. En kvinna som blev en legend och nu har Öxabäcks bygdelag gjort platsen till ett besöksmål.

Hör hela intervjun med

Åke Andersson är pensionär har tagit som sin uppgift att guida besökare.

- Det här kan bli, inte bara Öxabäcks, utan hela  Marks finaste turistattraktion, säger han medan  han tittar ut över det vackra platsen där Prekebogumman en gång bott.

Det handlar om Christina Gunnarsdotter född 1828 och död 1912 men de sista femtio åren blev hon odödlig genom att bota människor och ha gåvor som gjorde en mycket eftertraktad. Och på gården Prekebo inne i skogen i Öxabäck, nästan på gränsen till Mjöbäck skapade hon en unik inrättning med bland annat ett lasarett.

Åke Andersson tror också bergfast på att hon var hemligheten på spåren som sedermera belönades med nobelpriset.

- Efter at hon dött så hitade man i ett låst rum med mängder med prover med mögel. Hon hade också sagt till sina närmaste att hon höll på med något som skulle bli revolutionerande. Jag tror at det handlade om pencillinet, säger Åke.

Nu i dag har det blivit en attraktiv utflycktsplats efter att bygdelaget röjt området och skapat en unik och vacker plats som är på väg att bli Öxabäcks främsta turistattraktion.