Arkeologisk utgrävning stoppad

Delar av den arkeologiska utgrävningen i Krok i Örby är stoppad! Det var efter oklarheter vem som ska betala utgrävningarna som utgrävningarna stoppades för någon dag sedan mitt under pågående utgrävning.

Läs mer om förra veckans nyhet då 

Radio Sjuhärad har tidigare berättat om utgrävningen vid Krok i Örby. Resterna av ett nära två tusen år gammalt hus har hittats som med sina 46 meter är det ett av de största husen i Västsverige som hittats från den här tiden.

Men man har också hittat misstänkta gravar som kan vara ännu äldre hundra meter från det funna huset. Och det var när arkeologerna skulle börja gräva i det här området som det blev problem.

Marken var redan avgrävd med grävskopa och tre, fyra stenpackningar hade hittats. Då blev det oklart vem som skulle betala utgrävningen. Hela utgrävningen beräknas kosta drygt en miljon kronor. För den omtvistade tomten beräknas utgrävningen kosta flera hundra tusen kronor.

Markägaren säger sig vara ovetande att dom som markägare skulle betala för utgrävningen på den tomten. Enligt kommunen var de dock fullt medvetna om detta.

Arkeologerna vid Krok är dock mycket frustrerade, att stoppa en utgrävning på det här sätet är mycket ovanligt och dessutom resursslöseri när nu både grävskopa, arkeologer finns på plats.

Kommunen förhandlar nu med markägaren och en lösning måste komma till stånd inom en vecka annars reser arkeologerna därifrån.

Om inte utgrävningen fullföljs så kommer inget bygglov att kuna lämnas för den aktuella tomten. En av de mest attraktiva tomterna i det populära stugområdet med utsiklt över sjön. En kraftig missräkning för markägaren som köpt tomten som är så stor att den kan styckas upp i två tomter.

                                            Pär Sandin
                                                 par.sandin@sr.se