Ljummen mat ska bli kall mat

Nu ska också Brämhults kommundel i Borås börja med kyld mat till sina hemtjänstkunder. Hittills har de som får sin mat varje dag via hemtjänsten fått nylagad, varm mat. Men kvaliteten har varit urusel. Över 90 procent av matpaketen var för kalla. Nu hoppas man kunna erbjuda bättre kvalitet med kyld mat, levererad en gång per vecka.

Tidigare har Dalsjöfors och Trandared samma service.

I medborgarkontrakten, som Borås lovat att följa, står det att man ska kunna välja mellan olika maträtter och att maten som hemtjänsten levererar ska vara minst 60 grader varm. Men när kommundelen kontrollerade i januari var nitton av tjugo matpaket kallare.

Den kylda maten har varit omtyckt i Dalsjöfors, där man prövat den i ett år. I Brämhult har alla pensionärsorganisationer varit positiva till förändringen.

Så från och med i höst blir det kyld mat i Brämhult. Ett stort antal olika rätter får man välja på och om det behövs står kommundelen också för en mikrovågsugn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".