Friades för misshande Vill ha 10 000 kronor

En 45-årig sjuhäradsbo, som i höstas misstänktes för att ha slagit, sparkat och knivhotat sin sambo, men frikändes, begär nu över 10.000 kronor i ersättning för den tid han var frihetsberövad.

Paret var båda berusade av rödvin och tabletter när den påstådda misshandeln ägde rum i en mindre ort i Tranemo kommun och vid rättegången stod uppgift mot uppgift.

Uppgifterna från polisens ingripande om att 45-åringen slagit henne i huvudet, sparkat henne på kroppen, skurit henne i ett finger och hotat henne med kniven mot hennes strupe gick i efterhand, vid rättegången, inte att bevisa. Blåmärkena, bland annat en blåtira, kunde hon fått när hon senare ramlade i en trappa, menade rätten. Att kvinnan, på grund av sin berusning, inte kunde ange exakta tidpunkter för slagen, spelade också in.

Kvinnan var så rädd för sin före detta sambo att hon inte vågade säga något så länge han fanns i salen.

Kvinnans juridiska biträde, säger i efterhand att hon knappt minns målet men att hon inte var särskilt upprörd över den friande domen. Det var ett ovanligt rörigt mål, säger hon.

Så rätten frikände 45-åringen som nu i stället begär ersättning för att han satt frihetsberövad i 22 dagar. Mellan tio och 15.000 vill han ha - och kommer troligen också att få det, eftersom det följer praxis.

                                            Bo Thirin
                                             bo.thorin@sr.se