Kommunanställda trakasseras

Borås Stad blir ett fall för regeringen sedan fackförbundet SKTF:s huvudskyddsombud överklagat ett beslut i Arbetsmiljöverket. Personal på en av kommunens förvaltningar säger att de trakasserats och tvingats till långa sjukskrivningar.

Facken är inte nöjda med hur klagomålen behandlats av ledningen för den berörda förvaltningen.
Det råder missförhållanden på två olika avdelningar på förvaltningen, skriver huvudskyddsombuden för fackförbunden SKTF och SACO i en hemligstämplad anmälan som Radio Sjuhärad tagit del av.
Många mår dåligt av situationen. Anställda upplever sig utsatts för administrativa sanktioner och säger att det är mycket allvarligt.
Ett av huvudskyddsombuden, SKTF:s Irene Sorvali, vill inte låta sig intervjuas om den kränkande särbehandlingen utan säger bara att hon vill att det i Borås Stads regler ska stå att man kan vända sig till kommunchefen om man har klagomål mot en förvaltningsledning.
Enligt nuvarande regler är det företagshälvsovården som gäller och det tycker SKTF är en omväg.
Arbetsmiljöverket har beslutat att Borås regler är tillräckliga och SKTF har nu överklagat det beslutet till regeringen.
Arbetsmiljöverket inspekterade förvaltningen förra året och kom fram till att det fanns obearbetade konflikter och samarbetsproblem, att chefer och arbetsledare saknade kunskaper för att fånga upp signaler om missförhållanden och att det var därför anställda långtidssjukskrivits.

I en skarpt formulerad skrivelse beordrades ledningen vidta en rad åtgärder som alltså Arbetsmiljöverket därefter förklarat sig nöjt med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".