Företagare känner sig tvingade av facket

Trots att många småföretagare i Västra Götaland är positiva till kollektivavtal för sina anställda finns det ändå de som känner de sig tvingade att teckna avtal, det visar en undersökning som organisationen Företagarna gjort.

Det är inte alla som vill teckna kollektivavtal. Men det är ändå många som känt sig tvingade, det visar siffror som Företagarna genomfört, en organisation som är Sveriges största företagarorganisation och dom företräder cirka 55.000 medlemmar.

Blockaden mot en salladsbar i Göteborg har väckt diskusion kring facket och småföretagare som känner sig tvingade till att sluta kollektivavtal. 17 procent av företagarna som deltog i undersökningen har känt sig tvingade och pressade av facket till att sluta kollektiv avtal. Enligt Åsa Lindell Byström, tillförordnad regionchef i Företagarna, är många småföretagare rädda för facken och har känt sig hotade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".