Tandläkarröntgen missade benbrott

Vårdcentralen i Herrljunga har anmält sig själv till Socialstyrelsen sedan man missat ett benbrott i fingret på en fjortonårig flicka.

Flickan skadade sig i en handbollsmatch. Hon röntgades på vårdcentralen med en tandläkarröntgen som inte visade något fel. Först fyra månader senare upptäcktes brottet sedan svullnaden inte lagt sig.

Lotta Järner är chef på Herrljunga vårdcentral:

Det var i november förra året som flickan skadade sig under en handbollsmatch. Hon åkte till vårdcentralen i Herrljunga, där man anlitade Folktandvården för att röntga fingret flickan hade ont i. Röntgen visade inget onormalt och flickan skickades hem. Men fingret läkte inte. Efter fyra månader hade svullnaden ännu inte gått ner och flickan kunde inte böja fingret. Efter ett nytt besök på vårdcentralen blev hon skickad till Borås för att röntgas med riktig sjukhusröntgen. Då upptäcktes en fraktur på fingret. Flickan ska nu opereras på handkirurgen på Sahlgrenska sjukhuset dit väntetiden är nio månader.
Chefen på Herrljunga vårdcentral Lotta Järner anmälde själv händelsen till Socialstyrelsen enligt lex Maria:
- Jag kan bara beklaga det som hänt, och hoppas att patienten blir helt återställd.
- För att patienterna ska slippa resa långa vägar har vi av tradition använt tandläkarröntgen vid småskador. Det har aldrig varit några problem tidigare, men det är slut med det nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".