Färre flyktingar till Sjuhärad

De flesta av Sjuhärads kommuner tycks i år minska sitt flyktingmottagande. Det trots att Integrationsverket vädjar till Sveriges kommuner att ta emot fler flyktingar eftersom tillströmningen väntas öka i år.

Borås tog förra året emot mer än 300 flyktingar men vill det här året bara ta emot 150 stycken.

-Det beror på att vi förra året tog emot många fler än vi hade avtal om, förklarar ansvarigt kommunalråd  Karl-Gustav Drotz(kd).

Karl-Gustav Drotz tror att Borås i år kommer ta emot närmare 200 flyktingar eftersom många, som redan finns i Sverige, söker sig till Borås utanför kvoten av olika skäl, exempelvis att de har släktingar här.

Men det är ändå en minskning, precis som för Tranemo, Svenljunga, Vårgårda och Ulricehamn. De tog tillsammans emot 200 flyktingar förra året - i snitt 50 per kommun men ska i år bara ta emot cirka 30 per kommun.

Mark har lovat att öka mottagningen, från 34 till 50. Bollebygd tog inte emot en enda förra året och har inte lovat något i heller - men kommunalrådet Christer Johansson säger inte nej:

                                                                        Bo Thorin

                                                                bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".