Kris på förlossningen i Borås

Förlossningen i Borås har stora problem med bemanningen i sommar. Antalet födslar i Sjuhärad i sommar verkar bli högre än på många år. Samtidigt så är förlossningen i princip underbemannad.

Hur man kommer att klara sommaren vet man inte. Personalen som är på semester kan till och med få kallas in om det krisar.

- Vi har inga marginaler, skulle någon bli sjuk så har vi ingen att extra personal att ringa, det är ingen rolig situation, berättar Marie Andersson som är barnmorska på förlossningen.

I  sommar tvingas man ha tre barnmorskor i tjänst åt gången istället för fyra som man ofta har resten av året. Samtidigt pekar allt på att det kommer att födas fler barn i sommar än vad det har gjorts de senaste fem somrarna.

Även om det är värre i år med underbemanning så är situationen så här nästan varje år, säger Thore Solum som är verksamhetschef för kvinnokliniken på Borås lasarett.

                                                    Svjetlana Pastuhovic

                                                svjetlana.pastuhovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista