Distriktssköterskor svårt att hävda sig

Kvinnliga distriktssköterskor på vårdcentraler har svårt att hävda sig själva. De arbetar mer med medicinska kontroller åt läkare än med förebyggande och hälsofrämjande åtgärder. Det här visar en färsk undersökning som forskaren Ann-Charlotte Lindström gjort i Västsverige.

Hon vill att utbildningen på högskolan tar upp det här problemet så att det blir en ändring.

- En av de tydligaste sluttsatserna är att distriktssköterskor inte är lika självständiga som de vill göra gällande, säger forskaren Ann-Charlotte Lindström.

Under 1980-talet hade distriktssköterskor ofta en egen mottagning men idag arbetar de på vårdcentraler. Ann-Charlotte Lindström tillbringade ett år på en västsvenk vårdcentral för att ta reda på hur distriktssköterskornas arbete förändrats.

Något annat som forskningen visade var att distriktssköterskorna hamnade i en manlig syn på vården och blev de manliga läkarnas förlängda arm.

Ann-Charlotte Lindström vill att man under utbildningen på högskolan tar upp genusperspektivet så att det blir en ändring på det här problemet.

                                                                  Mikael Olmås

                                                         mikael.olmas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".