Foto:Scanpix

Regnet skrämmer granbarkborren

Den senaste tidens regnande över sjuhäradsbygden har hjälp till att göra det svårt för den fruktade granbarksborren. Den vill ha sol och värme något som regnet satt stopp för.

Carl-Olov Holmström, regionchef LRF Sjuhärad berättar att det många dagars regn gör att granbarkborren håller sig borta. Samtidigt har regnet gjort skogvägarna leriga och det är svårt för skogmaskiner att ta sig fram och röja bort virke.

Men man har också fått lite längre tid på sig att få bort liggande virket - i veckan beslutade Skogstyrelsen om en ny dispens för skogsägare som inte kan hantera eller komma åt stormfälld skog - virket som ligger ska transporteras bort senaste den 15 augusti istället för den 1 augusti som det först var sagt.

Även om regnet skrämmer bort granbarkborren som trivs i värme så är det viktigt att virke inte blir liggande. I Sjuhärad söker man aktivt upp granbarkborren för att helt bli kvitt den berättar Carl-Olof Holmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".