Mark-föräldrar känner sig lurade på dagisplats

Marks kommun har i flera år försökt locka till sig barnfamiljer från Göteborg. Många har också nappat och köpt hus i västra Mark men väl där har det inte funnits någon barnsomsorg på orten.

Anette Isaksson, som flyttade med man och barn till Sätila för två år sedan, är besviken på kommunen. Hon har fått plats för ett av barnen på dagis i Sätila. Det andra fick plats i Hyssna - en mil bort.

- Hade jag vetat att det var så här extremt hade vi nog funderat mer innan vi flyttade hit, säger Anette Isaksson. Det känns jättejobbigt, säger hon.

Det är ett nytt dagis på gång i Sätila, men det tar åtminstone ett år innan yngsta barnet Frida kan få plats där.

Till dess får Anette och hennes man köra totalt två mil extra för att lämna och hämta barnen på olika förskolor. Det innebär också längre dagar hemifrån för barnen.

I dag är det cirka 25 föräldrar som är drabbade på samma sätt som Anette Isaksson. Totalt kör dessa föräldrar 10.000 mil extra om året, på grund av att barnen går på olika dagis.

Flera av familjerna har tvingats köpa en andra bil, och Anette Isaksson och hennes familj tvingas hålla sig med fyra bilbarnstolar för att ha någon form av flexibiletet i dagishämtandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".