Arbetsskadade nekas ersättning

Många nekas ersättning för arbetsskada från Försäkringkassan. Det är svårt att bevisa att man har värk eller besvär på grund av mångårigt arbete. På Försäkringskassan håller man med om att bedömningsprocessen är svår.

Det finns flera fall med personer i Sjuhärad som trots mångåriga processer och överklaganden inte blivit beviljade arbetsskador.

Ett exempel är 54-åriga Margot Karlsson i Borås. Efter drygt fyrtio år som sömmerska lider hon av svår värk, men nekades ändå pengar från Försäkringskassan.

Ett många gånger stressigt och tungt arbete med enformiga rörelser under 40 års tid- så beskriver hon det själv. Hon är säker på att det är jobbet som gör att hon har en värk i nacke, axlar, armar och ben.

För fyra år sedan ansökte Margot om att få sin värk erkänd som arbetsskada hos Försäkringskassan. Efter några års processande kom så till sist domen från kammarätten: besvären kan inte räknas som arbetsskada.

Pauli Kuitunen är Margots fackligt ombud har jag jobbat med liknande fall i 25 års tid.

– De är en fullständig rättsosäkerhet i det här systemet, säger han.

– Att de inte förstår när man slitit med moment i 40 år, att de inte kan förstå att det kan ge skador är för mig en gåta, säger Margot Karlsson.

Mellan januari och juni i år har Försäkringskassan i Västra Götaland fått in drygt 1200 ansökningar om arbetsskador, alltså ca 200 i månaden.

Bengt Siesing, försäkringssamordnare vid Försäkringskassan i Västra Götaland säger att bevisreglerna stramats åt alltmer ända sedan 70-talet.

I fallen med arbetsskador gör Försäkringskassan omfattande utredningar för att få ett underlag till bedömningarna - men det är inte heller alltid behandlade läkare och läkarna på Försäkringkassan gör samma bedömningar, något som kan vara ett problem menar Bengt Siesing

– Det kan vara ett problem, men det ligger i sakens natur. Vi har en försäkring att reglera, och en lagstiftning att följa. Det kan vara lite olika syn på det här.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".