En ovanlig syn i framtiden?

Blå sjöar ett minne blott

Vattnet i Sveriges sjöar blir allt brunare, och är något vi får vänja oss vid.

Enligt sötvattensekologerna börjar nu klimatförändringarna att synas i sjöarna, och framför allt i södra Sverige.

Professorn i sötvattensekologi, Wilhelm Granéli, ser klimatförändringar som en förklaring till att sjöarna i Sverige blivit allt brunare.

Under en treårsperiod tar nu Wilhelm Granéli och hans forskargrupp prover i ett ett 40-tal sjöar i Växjö-området för att ta reda på varför vattnet blivit brunt.

Förändrad markanvändning, högre temperatur och minskad tjäle, men också en minskning av försurningen kan vara möjliga förklaringar.

När ljuset inte når ner igenom det bruna vattnet får det effekt på både undervattensväxter och livet på bottnarna. Dricksvattnet och fisken påverkas, men nån risk för människors hälsa ser inte Wilhem Granéli.

– Nej, inga direkta hälsoeffekter. Däremot så finns det problem med dricksvattenframställningen om råvattentäckterna blir för bruna, och rekreationen (badvattnet) blir kanske något försämrad, säger Wilhem Granéli.

Enligt honom får vi helt enkelt vänja oss vid att vattnet i de svenska sjöarna kommer att bli allt brunare.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".