Urin kan bli konstgödsel

Varje år så spolar svensken ner hela 500 liter näringsrikt kiss i toaletten. Det är ett slöseri med resurser tycker Zsofia Ganrot, doktor i tillämpad miljövetenskap vid Göteborgs Universitet.

Zsofia Ganrot har utveckalt en teknik för att kunna ta tillvara på näringsämnen som annars både går förlorade och leder till övergödning.

Genom att använda en toalett där urin och avföring spolas ner i två olika rör går det att ta till vara näringsämnen.

Det separerade urinet går till en apparat där det hättas upp så att vattnet försvinner. Kvar blir ett sandliknande gråttvitt pulver, rikt på ämnen som fosfor, kalium och kväve. Pulvret kan användas på samma sätt som konstgödsel, det vill säga, som gödningsmedel inom jordbruket för att få grödorna att växa bättre.

Urin från vanliga urinseparerande toaletter måste lagras i minst sex månader innan det kan användas för att bakterier och virus inte ska spridas, men koncentrerat urin går att använda på direkten. Dessutom så slipper man då problemet med att hantera stora mängder vätska.

                                                              Nana Håkansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista