Vårdpersonal erbjuds pengar för att hitta försökspersoner i patientjournaler

Företaget Ladulås som utför kliniska studier vill locka vårdpersonal med en bonus på 1000 kronor att leta i patientjournaler för att hitta försökspersoner till olika studier.

Företaget har skickat ett brev till politiker i Södra Älvsborg.

Men primärvården tycker att metoden strider mot sekretess- och journallagen och har stoppat den:

Företaget Ladulås som utför kliniska studier har skickat ut ett brev till politiker i Södra Älvsborg. Man vill locka sjukhuspersonal att leta i journaler efter patienter som skulle kunna passa in i olika studier.

För varje patient man hittar skulle det bli en bonus på 1000 kronor och ytterligare 2000 kronor om patienten accepterar att bli försöksperson i studien.

Vårdpersonalen skulle söka i patientjournalerna på fritiden.

På Primärvården i Södra Älvsborg har man än så länge stoppat metoden. Man anser att den strider mot sekretess- och journallagen.

Katarina Berndtsson Blom på företaget Ladulås anser dock att metoden inte strider mot sekretess- och journallagen, och säger till Ekot att de nu vill träffa representanter för Primärvården för att förklara metoden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista