Nix är inte alltid ett "Nej"

Om man vill slippa samtal från olika telefonförsäljare kan man sedan länge ansluta sig till det så kallade Nixregistret.
Men, Nix är inte alltid ett nej för de utlandsbaserade telefonföretagen.

Under förra året fick företaget Nix Telefon in samtal från uppretade kunder om företag som ringde till dem från utlandet och erbjöd allt från strumpor till naturläkemedel.
Detta trots att de var anslutna till Nix-registret som ska stoppa den typen av samtal.

Och trenden fortsätter. I år verkar det som om ett antal olika företag har etablerat sig i framförallt Spanien.
Där jobbar ungdomar kvällspass och sitter och ringer till svenska kunder.
När man uppger att man är ansluten till Nix säger säljaren antingen att företaget inte har tillgång till Nix, eller så drar de på det och kan inte riktigt svara på varför man just blivit uppringd.

Vill man sedan prata med chefen för försäljningsföretaget så är det en väldigt krånglig historia. Man möts av telefonsvarare på konstiga telefontider eller helt enkelt felaktiga nummer.

Axel Tandberg, jurist på Nix Telefon, menar att man ska inte behöva bli uppringt av svenska företag från utlandet.

– Utländska företag omfattas av Nix även dom, de behöver inte vara registrerade i Sverige. Företag som ringer in på svenska marknaden måste kontrollera om folk har tackat nej, säger Axel Tandberg.

Men det här struntar alltså de oseriösa företagen blankt i vilket ju innebär att Nix inte kan leva upp till sitt uppdrag.

Axel Tandberg på Nix Telefon säger att man inte kan ge en hundraprocentig garanti eftersom företagen bryter mot både lagen och god sed.

– Om man blir uppringd ska man helt enkelt säga ”Nej tack”, och lägga på luren. Man behöver inte vara trevlig, säger Tandberg.

Helena Gustafsson
helena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista