17-åring friad för restaurangmordet

Den 17-årige pojke som stått inför rätta misstänkt för mordet på restaurang Royal Thai i Borås i våras friades på tisdagen av en oenig tingsrätt.
Åklagaren överklagade omedelbart domen.

Borås tingsrätt anser att 17-åringens egen berättelse kan stämma.
Han har hela tiden nekat till anklagelserna och hävdat att han och den mördade mannen blivit överfallna av okända män.

Det var i april i år som en 35-årig man hittades knivdödad i restaurangen. 17-åringen greps samma dag misstänkt för mord. Enligt åklagaren var de båda arbetskamrater och arbetade illegalt på restaurangen.

17-åringen har suttit häktad men släpptes i förra veckan.

Tingsrätten var inte enig i sin dom, och en av nämndemännen ville fälla 17-åringen för mordet.

17-åringen kommer från Malaysia, och tros nu ha lämnat Sverige.

Samtidigt meddelar åklagaren Patrik Tilly att han överklagat domen vidare till hovrätten, men det är ännu inte klart om hovrätten tar upp målet.

Det var en tidig morgon i april som en 35-årig man hittades knivdödad på golvet i restaurang Royal Thai , ett stenkast från stora torget i Borås.
En kniv satt instucken i kroppen som bar spår av ytterligare knivhugg, flera kraftiga slag och sparkar mot huvudet.

Efter tips greps 17-åringen bara några timmar senare och häktades sen misstänkt för mord.
Den mördade 35 åringen och 17-åringen var arbetskamrater och arbetade båda illegalt på restaurangen.

Åklagaren menade att 17 åringen mördat mannen och sen försökt få det hela att se ut som en rånmord.

Själv har 17-åringen hela tiden nekat till anklagelserna och hävdat att han och den mördade arbetat under natten. Sedan ska de ha stannat kvar för att titta på film när de blev attackerade av två maskerade män som knackat på.

Polisen har inte heller hittat några motiv till mordet mer än att mordoffret och den misstänkta varit osams.

Tingsrätten konstaterar nu i sin dom att det inte finns skäl att ifrågasätta 17-åringens berättelse. Samtidigt skriver rätten att det är anmärkningsvärt att polisens kallades till platsen först efter att flera ur resturangledning varit inne i lokalerna. Därmed kan spåren ha påverkats avsiktligt eller oavsiktligt.

Rätten utesluter inte heller att någon agerat för att försöka skydda gärningsmännen och att man undanröjt sånt som hade kunnat skapa probelm för resturangrörelsen, eller någon enskild person.

Tingsrätten ifrågasätter om det är rimligt att tro att en då sextonårig pojke som begått ett så brutalt mord sen varit kall nog att tänka ut och iscensätta ett ett rånarscenarie.

Ann-Christin Lundberg
ann-christin.lundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista